sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Les études


Koska tämä bloginpahanen edustaa myös vaihtoraporttia, lienee muutama sana koulusta ja opinnoista paikallaan. Kevätlukukauden ollessa puolimatkan krouvilla ja kaikkien kurssien vihdoin alettua on hyvä paikka kommentoida tähänastista taivalta.

Koulu

Ecole Management de Lyon tai EM Lyon tai EM tai EM Lyon Business School, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joka tapauksessa opinahjo on rankattu Ranskassa alallaan kolmen parhaan joukkoon muutaman pariisilaisen koulun jälkeen. Financial Times puolestaan on listannut oppilaitoksen 10 parhaan talousalan koulun joukkoon Euroopassa. Lisäksi löytyy jos jonkinlaista serfikaattia ja muuta höystettä. Eli kyseessä ei ilmeisesti ole mikään ihan turha vaihtokohde.

Ranskalaisessa koulutusjärjestelmässä puhutaan ns. grandes écoleista, joihin myös EM kuuluu. Nämä oppilaitokset toimivat tavallisen korkeakoulujärjestelmän rinnalla. Tyypillistä on se, että oppilaitoksiin on hyvin vaikea päästä sisään (paitsi vaihto-oppilaan, heh heh) ja opiskelijat käyvät ylioppilastutkinnon jälkeen vähintään vuoden kestävän valmennuskurssin ennen pääsykokeita. Lisäksi esim. EM on yksityinen korkeakoulu, joten ihan tyhjätaskuisimpien on turha haikailla opinnoista. Käsitykseni mukaan yksi lukuvuosi kustantaa normaalille tutkinto-opiskelijalle n. 16 000 euroa. Toisaalta tutkinto huippukorkeakoulusta takaa yleensä lähes automaattisesti kovapalkkaisen duunin isossa yrityksessä. Suomalaisesta näkökulmasta tämä on jotenkin outoa, sillä näin ollen lähes kaikki yhteiskunnan merkkihenkilöt valmistuvat vain kourallisesta huippukouluja, jotka ovat usein "tavallisen" kansan ulottumattomissa.

Koulun maineesta pitää vielä mainita sen verran, että EM on erittäin tunnettu ja arvostettua Lyonissa. Hauskaksi ja hyödylliseksi tämän tekee se fakta, että sivulausessa lipsautettu "opiskelen EM Lyonissa" aiheuttaa etenkin nuoremmissa naispuolisissa kuulijoissa lähes hysteerisen reaktion. IIIIK! Miehissä lausunto puolestaan aiheuttaa pelonsekaista kunnioitusta. Toimii!




Opinnot


Koska omat opintoni Jyväskylässä ovat loppusuoralla, on valitsemani opintokuorma täällä varsin kevyt, vain 15op. Normaalimäärä varsinaisilla opiskelijoilla (ja ruotsalaisilla) on 27,5op/ lukukausi. Vaikka määrä ei äkkiseltään tunnu kovin suurelta, on pisteiden eteen nähdäkseni tehtävä enemmän töitä kuin Suomessa. On caseja, kotitehtäviä, ryhmätöitä ja referaatteja. Lisäksi akateemisen vapauden käsite ei päde ainakaan yksityiskoulussa. Three strikes and you're out! Eli jos missaa yli kaksi luentoa kultakin kurssilta lentää ilman selittelyjä pihalle. Tämä ajatus ei kiehdo,ei ainakaan, jos olet maksanut 16000e tästä lystistä. Myös uusintatentti on täälläpäin tuntematon konsepti. Ensiyrittämällä läpi tai sitten tervetuloa vuoden päästä uudestaan.

Omat kurssivalintani ovat siinä mielessä onnistuineita, etteivät ne ainakaan tähän mennessä ole sisältäneet isompia vapaa-aikaa syöviä tehtäviä, vaan suurin osa casesta on käyty läpi luennoilla. Esimerkiksi jo mainitsemani ruotsalaiset vaihtariparat joutuvat ottamaan 30op:n edestä kursseja ja vapaa-aika jää hyvin rajalliseksi. Osittain jopa näyttäisi, että vaihto-opiskelun toinen olennainen (ehkä tärkein) funktio, eli sosiaalinen elämä, jää tuolla opintomäärällä hyvin rajalliseksi.

Opetuksen taso on keskimäärin erinomainen. Opettajista yhdellä on oma yksityinen sijoitusfirma, toinen omistaa lakitoimiston ja kolmas on toiminut Warren Buffetin neuvonantajana. Tosielämästä hankittu kokemus paistaa aina läpi esiintymisvarmuutena ja kykynä keskittyä olennaiseen sekä aitona kiinnostuksena asiaa kohtaan. Ainoastaan yksi luennoitsija on tähän mennessä osoittaunut kuivaakin kuivemmaksi omaa itsetuntoaan paikkailevaksi besserwisseriksi. Kaiken kaikkiaan toiminnassa on havaittavissa sitä ns. tekemisen meininkiä.

Opiskelijat

Kuten sanottua, yksityiseen oppilaitokseen ei ole asiaa ihan kellä vaan. Kuitenkin opiskelijoiden kirjo on ilahduttavan runsas ja koulussa on paljon kansainvälistä väriä. Ulkomaalaisista tutkinto-opiskelijoista suurimman ryhmän muodostavat ranskankieliset opiskelijat, jotka tulevat tyypillisesti vanhoista Afrikan siirtomaista, mutta myös aasialaiset ovat hyvin edustettuna. Kanssani samassa vaihtariohjelmassa on arviolta 75 henkeä ympäri maailmaa.

Yksityiskoulu on yksityiskoulu hyvässä ja pahassa. Toisaalta maksavat asiakkaat ovat yleensä todella motivoituneita ja heillä on kova draivi ja suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Eli toisinsanoen hyvä paikka verkostoitua aktiivisten tyyppien kanssa. Toisaalta jatkuva statuksen korostaminen ja "rikas pentu"- meininki käyvät välillä raskaaksi, toisinaan meininkii äityy erittäin korniksi. Kuitenkin voittopuolisesti opiskelijat ovat fiksua porukkaa eikä esimerkiksi aina mainittua kieli/kulttuurimuuria ranskalaisten kanssa ole todellisuudessa juurikaan olemassa.




Raati kiittää:
-Grand Ecole- statusta
-Opetuksen tasoa
-Käytännönläheistä tekemisen meininkiä
-Oluenmyyntiä koulun kahviossa

Raati moittii:
-Grand Ecole- statusta
-Välillä käsittämätöntä ranska-aksenttia opetuksessa



Tone of the day: Kanye - Champion

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti